x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Podrum Braća Rajković

O nama

Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža. Porodica Rajković je nosilac jedne od najstarijih priznanja za vino u Srbiji, jer je naš predak Miloš Rajković primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karadjordjevica 1933. godine za vino od autohtone župske sorte grožđa Rskavac, od koje se danas pravi nadaleko čuveno vino Prince. U čast ovog jubileja, nastalo je vino pod nazivom "33", kao jedno od najskupljih vina Srbije, koje je 2013. nagradjeno bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards vinskom takmičenju, kao prvo vino iz Srbije u premium cenovnoj kategoriji ikada nagradjeno medaljom na ovom najprestižnijem svetskom ocenjivanju. Od 2010. godine, vinarija Braća Rajković je proglašena dvorskim liferantom kraljevske kuće Karadjordjević, te se na srpskom dvoru ponovo piju najbolja srpska vina

 

Sa 10 hektara sopstvenih zasada vinograda, kako autohtonih (rskavac, tamjanika bela i crna) tako i internacionalnih sorti (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) možemo se pohvaliti i najstarijom plantažom Pinot Noira u Srbiji, koju je Vladimir Rajković zasadio po povratku sa studija vinogradarsta 1962. godine. Danas se sa ove plantaže ubira groždje od kojeg se pravi vino Dina, koje nosi ime po nadimku čoveka koji je ovu sortu doneo u Župu - Vladimiru Rajkoviću. Primenjujući savremena dostignuća u enologiji, kombinacijom autohtonih sorti i modernih pristupa, nastaje vino Opium. Groždje naših dedova, znanje sinova. Srpska vinska trilogija.

 

Nova dostignuća u enologiji najbolje se ogledaju u liniji vina pod imenom ‘Sofia’. Sofia tamjanika, Sofia Rose od Pinot Noira, namenski sadjene kombinacije 4 klona, i Sofia Cuvee od Merloa, C. Sauvignona i C. franca predstavljaju moderna stremljenja Župskih vinara u svetu dinamične i uvek nove enologije.

 

Vino najbolje prija tamo gde je nastalo, stoga se naša vinarija potrudila da uredi jedan prijatni kutak za sve putnike namernike i ljubitelje vina koji dolaze u Župu. Moderna degustaciona sala može da primi 40 posetilaca. Posete je moguće organizovati svakodnevno uz prethodnu najavu. Do podruma je veoma lako doći, jer se naša vinarija nalazi na ’Vinskom putu Župa’ i putokazi vas vode od Kruševca do samog podruma.

 

Kombinacijom tradicije, ljubavi i predanosti, nastaju vina koja su ponela najviša priznanja na svim relevantnim sajmovima.

 

Ljudi prolaze, ali ostaće priča o najboljim srpskim vinima.

Vinograd

Zasad: 10 Ha
Sortiment
rskavac, tamjanika-bela, tamjanika-crna, cabernet-sauvignon, merlot, cabernet-franc

Podrum

Godišnja proizvodnja: -
Kapacitet podruma: -
Degustaciona sala: Da
Restoran: Ne
Smeštaj: Da
Poseta podrumu: Da
Turistički vodič: Ne
Mogućnost kupovine: Da

Podeli

Ocene vinarije

5 Zvezdica
4 Zvezdice
3 Zvezdice
2 Zvezdice
1 Zvezdica
Prosečna ocena
0
0
Morate da se ulogujete da biste napisali recenziju. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Morate da se ulogujete da biste dodali u favorite. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde

0 komentara

Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Podrum Braća Rajković
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.