x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Vinarija Čoka - Vinoprodukt Čoka

 • Rejon:
  Subotički Rejon
 • Mesto:
  Subotica
 • Adresa:
  Korzo 1
 • Telefon:
  +381 24 557 940
 • Udaljenost:
  Podelite vasu lokaciju da vidite udaljenost

O nama

Grožđe i vina su deo ljudske istorije i svako vino je priča sama za sebe. Priče o vinu moramo uvek da počnemo od početka, od porekla. Poreklo Vinarije Čoka potiče iz porodičnog podruma Lederer. I tu počinje istina. Artur Lederer je 1903. godine izgradio velelepni podrum koji i danas važi za jedan od najvećih i najlepših podruma podzemnog tipa na Balkanu. 
 
Duž gvozdene kapije i dan danas nalazi se ispis  "IN VINO VERITAS" odnosno “U VINU JE ISTINA”, koji je tih davnih godina postao deo istorije grba porodice Lederer. Tada je Grof Artur Lederer nasledio dvorac „Kaštel“ i hektare plodne severno-banatske zemlje od tasta, grofa Marcipana, koji je početkom prošlog veka bio ugledan, preduzimljiv vlastelin. On je gajio voće i cveće i osnovao industriju mesa. Iako boem na glasu i vičan kartanju, Lederer je bio dostojan naslednik svoga tasta. Širio je vinograde, podizao podrum i podsticao paore da gaje vinovu lozu. Grof-boem prvi se upisao u istoriju potiskog vinogradarstva, koje više od jednog veka daje ove božanske napitke.  
 
Priča o vinariji koja se prenosi iz generacije u generaciju nastavlja se 1908. godine kada je završena izgradnja i drugog dela podruma u kojem su smešteni betonski sudovi, iznutra obloženi pločicama. Jedna od atrakcija je sud koji može da primi 67000 litara vina, u kome je Lederer zakazivao partije karata, koje su u pratnji cigana svirača trajale i po nekoliko dana. Bogati veleposednici iz Evrope i zemlje bili su spremni da se, polegnuti na dasci uguraju u otvor na buretu, manji od pola metra, zarad slatkog Čokanskog Merloa, zbog kojeg su i cela imanja stavljali na kocku. 
 
1912. godine završena je izgradnja i poslednjeg, po mnogima najlepšeg dela podruma, u kojem drvena hrastova burad čine čuvenu sedmu ulicu. Pošto se podrum nalazi ispod nivoa Tise, opasnost od vlage Lederer je rešio izgradnjom drenažnog sistema, koji i danas uspešno funkcioniše. Visoko higroskopan tiski pesak posipa se po dnu podruma i tokom dana više puta zamenjuje novim, na suncu isušenim peskom. 
 
Porodica Lederer je , za vreme II svetskog rata, zbog svog jevrejskog porekla, morala da napusti Čoku i da nađe utočište u Mađarskoj. Nakon II svetskog rata vratili su se u Srbiju, ali je njihov posed konfiskovan i proglašen opštenarodnim dobrom. 

Podeli

Ocene vinarije

5 Zvezdica
4 Zvezdice
3 Zvezdice
2 Zvezdice
1 Zvezdica
Prosečna ocena
0
0
Morate da se ulogujete da biste napisali recenziju. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Morate da se ulogujete da biste dodali u favorite. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde

0 komentara

Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Vinarija Čoka - Vinoprodukt Čoka
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.