x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Podrum vina Probus

 • Rejon:
  Sremski Rejon
 • Mesto:
  Sremski Karlovci
 • Adresa:
  Matoševa 32
 • Telefon:
  +381 21 881 468 ; +381 21 881 553
 • Mob:
  +381 63 80 79 098
 • Udaljenost:
  Podelite vasu lokaciju da vidite udaljenost

O nama

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina, po zapisima i po sećanjima naših predaka, seže još do pred kraj XVIII i početak XIX veka. Od tada je mnogo vremena prošlo. Menjali su se ljudi i navike, ali ljubav prema vinogradu je bila u srcima naših predaka, u našim je i biće u budućim generacijama naših potomaka. Promenule su se sorte vinove loze, načini obrade vinograda, mehanizacija je učinila svoje, kao i sama tehnologija proizvodnje vina koja je unapređivana i osavremenjivana, ali ono što se nije promenilo kod nas, to je trud i ogroman rad koji, iz godine u godinu, naša porodica ulaže u obradu vinograda i negovanje finalnih proizvoda u podrumima tako da bi ljubiteljima dobre kapljice ponudila kvalitetne sorte vina. Deda Đura je jedan od najstarijih vinogradara i vinara u Sremskim Karlovcima i kako ga neki još zovu i „legendom “ i z a njega su vinograd i podrum sve u životu. 
 
Teško se kreće, ali se uz pomoć tačke i baka Nadine podrške (što fizičke, što moralne), poštapa da može ići i raditi u vinogradu, ali ne odustaje. Tada se zaboravlja na bolove u rukama i nogama i sve se može. Vinograd je lek za sve dekine boljke. Naša vina se proizvode pod budnim deda Đurinim okom i nadzorom enologa i vinskih eksperata od sorti grožđa rizlinga, župljanke, vranca, čuvena je „deda Đurina“ frankovka, merloa, starih sorti - plemenke i slankamenke i drugih vrsta. Podrum „Probus“ je proizvodjač i i nekoliko vrsta rakija (rakije od grožđa: lozovače,voćne: kruške, višnjevače, kajsijevače, dunje, šljive ...). Vrhunac tradionalne vinske proizvodnje predstavlja nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno u karlovačkim porodicama.
 
 
Naziv našeg poduma potiče od imena rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa.
Markus Aurelius Probus rođen je u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici) i to još davne 232. godine. Posle pobede nad carem Florijanom i sam postaje car, priznat od strane rimskog Senata. Usled nedostatka podataka o njegovim ratovima, cara Probusa istorija pamti kao vladara koji je sadeći vinovu lozu, širio vinsku kulturu po čitavoj teritoriji Carstva. Legenda kaže da su ga 282.godine ubili njegovi vojnici u jednom od vinograda jer ih je navodno terao da u periodu mira obavljaju građanske dužnosti kao što su sadnja i obrada vinograda.

Podeli

Ocene vinarije

5 Zvezdica
4 Zvezdice
3 Zvezdice
2 Zvezdice
1 Zvezdica
Prosečna ocena
0
0
Morate da se ulogujete da biste napisali recenziju. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Morate da se ulogujete da biste dodali u favorite. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde

0 komentara

Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Podrum vina Probus
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.