Vinogradi su zasađeni 2009. godine i prostiru se na površini od 6.0ha na južnima padinama Fruške Gore, potez Netin i pripadaju Sremskoj lesnoj zaravni iz perioda Panonskog mora. Nadmorska visina vinograda se kreće od 164 m gde su zasađene bele sorte do 146m gde se završava padina na kojoj raste pet crnih sorti grožđa. Dobra ekspozicija vinograda i svakodnevna izloženost ruži vetrova obezbeđuje dovoljan broj sunčanih sati i dobru provetrenost i oprašivanje vinograda što potpomaže biodinamiku uzgoja. Prosečna godišnja temperatura je 12°C dok je za vreme vegetacije prosek oko 18°C.
Sastav zemljišta: gajnjača na lesu i kreču.Les je eolski sediment prašinastog oblika i žućkaste boje, sastavlje uglavnom od kvarca i feldspata. Ova podloga formirana je tokom pleistocena prenosnom snagom vetrova.
Sastav vinograda podignutog 2009. godine:
Traminac 7,421 čokot
Rajnski rizling 7,105 čokota
Merlot 6,689 čokota
Caberent sauvignon 1,116 čokota
Cabernet franc 1,070 čokota
Malbec 1,150 čokota
Pinot noir 1,077 čokota
Godine 2011. su podignuti zasadi sovinjona belog od 2,006 čokota. Ceo vinograd se gaji po metodama biodinamike* sa željom da se na najprirodniji način mirisi i ukusi ovog podneblja kroz grožđe, a kasnije i vino prenesu u bocu. Upotreba bilo kakvih hemijskih sredstava nije dozvoljena. Zbog prirodnog gajenja vinove loze zrelo grožđe na sebi ima dovoljno epifite mikroflore koja pokreće i završava fermentaciju u podrumu. Za crveno vino se ne koriste selekcionisane kulture kvasaca, dok za belo koristimo neutralne slekcionisane kvasce zbog još uvek nedovoljno razvijene epifite mikroflore u tom delu vingorada. Tome u prilog ide i postojanje hrastove šume u neposredoj blizini vinograda koja je dobar nosilac micelija.
0 komentara