x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Vinarija Živkovića

 • Rejon:
  Rejon Tri Morave
 • Mesto:
  Aleksandrovac
 • Adresa:
  Tržac
 • Telefon:
  +381 37 751 653
 • Mob:
  +381 63 83 71 063
 • Udaljenost:
  Podelite vasu lokaciju da vidite udaljenost

O nama

Vino je u Župi vekovima bilo znak moći, bogatstva, vlasti, ali i izvor opstanka. Pili su ga keltski ratnici, rimski legionari, vizantijski stratezi, srpski župani i carevi, episkopi i arhiepiskopi, turski begovi…

Tržac je malo župsko selo u kome je, verovatno, najveća koncentracija vinarija na jednom malom mestu. Među njima se nalazi i Vinarija Živkovića.

Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin Živković, potiče iz župskog sela Drenča u kome je od malena imao dodir sa vinogradom i vinom. Završio je Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i učestvovao u podizanju školskog vinograda krajem 19-og veka. Bio je jedan od začetnika sadnje čokota kalemljenih na podlozi mantikola i riparia. Za kalem koji je sam nakalemio i posadio i koji je u prvoj godini pustio lastar dug 3.5m (što je za tadašnje sorte bilo nemoguće), dobio je bakarnu leđnu prskalicu na poklon od Poljoprivredne škole. U dotadašnjim vinogradima Živkovića čokoti su uglavnom bili nekalemljeni, bez podloge (ramon, gotovanka, bela rada, potopnice itd.)

 

Ženidbom sa Jelisavkov, ćerkom priznatog domaćina Milenka Dačkovića 1898. godine, Živojin se seli u selo Tržac, na miraz kod tasta. Povratkom sa Solunskog fronta 1918. godine, ubrzano širi postojeće površine vinograda sadnjom novih sorti kalemljene vinove loze, uglavnom prokupca.

Površina od oko 5.5 ha pod vinogradom omogućila je Živkovićima veliko širenje porodičnog podruma i povećanje količine dobijenog vina. Najveći kupci tog vina bili su Vlajko i Desimir Bugarinović, poznati trgovci i kafandžije iz Užica koji su karavanima, sa mešinama na konjima i buradima na kolskim zapregama, prevozili vino iz Tržca preko planine Goč ka Užicu.

Oko 1935. godine Živojinov sin Radoslav preuzima posao sa vinom i započinje saradnju sa Milivojem Petrovićem iz sela Zalogovac, vlasnikom kafane ‘SRPSKA KRUNA’ u Kruševcu sve do 1950. godine. Početkom 1953. godine Mijalko Perišić, trgovac vinom iz Kosjerića, otkupljuje velike količine vina. Ta saradnja je brzo prekinuta zbog agrarne reforme, koja nam drastično smanjuje posed.

Živkovići u nadolazećim godinama nastavljaju sa podizanjem novih zasada vinove loze na parcelama koje kupuju, polako povećavajući proizvodnju vina.

Vinarija Živkovića danas raspolaže sa sudovima zapremine oko 31.000 litara u svom podrumu i obrađuje vinograde pod površinom od oko 2 ha. Najveći procenat sortimenta vinove loze uzgajane u našim vinogradima čini TAMJANIKA, ITALIJANSKI RIZLING, PROKUPAC, VRANAC i BOJADISER ŽUPSKI.

I evo danas spajamo tradiciju i stečeno iskustvo dugo oko 140 godina sa najnovijim trendovima i dostignućima u vinogradarstvu i vinarstvu sa nadom da nećemo izneveriti svoje očeve, dedove i pradede i da smo dostojni nositi njihovo prezime…

Podeli

Ocene vinarije

5 Zvezdica
4 Zvezdice
3 Zvezdice
2 Zvezdice
1 Zvezdica
Prosečna ocena
0
0
Morate da se ulogujete da biste napisali recenziju. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Morate da se ulogujete da biste dodali u favorite. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde

0 komentara

Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Vinarija Živkovića
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.