x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Vinski kvasac

Vinski kvasac

Kvasac je jedan od najznačajnijih elemenata u procesu pravljenja vina, koji kroz proces fermentacije pretvara šećer iz grožđa u alkohol i ugljen-dioksid.

Ulogu kvasca u procesu fermentacije je prvi otkrio Luj Paster, sredinom XIX veka, dok je tačan mehanizam otkriven tek tokom prošlog veka.

Vrsta kvasca koja se generalno povezuje sa procesom pravljenja vina je Saccharomyces cerevisiae, a druge vrste koje mogu da učestvuju u ovom procesu, bilo na dobar način ili kao uzročnici vinskih defekata su: saccharomyces bayanus, saccharomyces beticus, saccharomyces fermentati, saccharomyces paradoxus, saccharomyces pastorianus i saccharomyces uvarum.

Ostavite komentar
Uspešno ste postavili komentar. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.
Uspešno ste obrisali recenziju.
Morate da se ulogujete da biste napisali komentar. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Vinski kvasac
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.