x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Vino

Vino

Vino je alkoholno piće koje se dobija potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom grožđa, a može se praviti i od drugih vrsta voća.

Nastaje procesom gnječenja grožđa, čime se dobija sok koji se naziva šira. Osnova njegove proizvodnje je fermentacija, proces u okviru kojeg dolazi do razlaganja šećera u grožđu i njegovog pretvaranja u etanol. Ovaj proces traje nekoliko sedmica, posle čega se vino prečišćava i pretače u buriće.

Šira osim šećera sadrži i kiseline, koje imaju bitan uticaj na sam ukus vina. Kožica i semenke sadrže tanine, jedinjenja koja imaju ulogu konzervansa i tako omogućavaju starenje i sazrevanje vina, bez opasnosti da se ono pokvari.

Najstariji tragovi vina potiču iz 6000 godine pre nove ere, sa prostora današnje Gruzije. Do prostora Balkana stiže oko 4500 godine pre nove ere, a svoju popularnost imalo je i u Staroj Grčkoj i Rimu.

Reč vino potiče iz latinske reči “vinum”, koja sama korene ima u starogrčkoj reči “οἶνος” (oinos).

Pre podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija za prošlu godinu, pet najvećih proizvođača vina na svetu su Francuska, Italija, Španija, SAD i Argentina.

Ostavite komentar
Uspešno ste postavili komentar. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.
Uspešno ste obrisali recenziju.
Morate da se ulogujete da biste napisali komentar. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Vino
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.