x
Unesite vašu trenutnu lokaciju ili lokaciju od koje želite da računate razdaljinu do vinarija. Pomeranjem pointera mišem možete precizno podesiti vašu lokaciju.

Kalorije u vinu

Kalorije u vinu

Za neke ljubitelje vina, pola boce do boce svake večeri predstavlja prijatnu naviku. Ako ste i vi takvi, a pritom vodite računa o kilaži, moraćete da tu naviku korigujete, pre svega zbog kalorija koje se nalaze u vinu.

 
U zavisnosti od vrste vina, jedna čaša može imati od 110 do 300 kalorija. Broj zavisi od sadržaja alkohla, slatkoće, pa i od količine koju sipate u čašu. U nastavku ćemo detaljnije obraditi temu kalorijskih vrednosti različitih vina.
 
Čaša vina sadrži od 110 do 300 kalorija
 
Kao što smo već pomenuli, postoji bliska veza između kalorijske vrednosti vina i procenta alkohola u njemu, pa su taako najkaloričnija ona sa najvećim procentom alkohola. Sam alkohol ima sedam kalorija po grama, do ugljeni hidrati (šećer) imaju 4 kalorije po gramu. To znači da neka slartka vina imaju veću kalorijsku vrednost od nekih suvih, u kojima se nalazi od 11-14 odsto alkohola, mada znaju da pređu i 15 odsto. Standardna čaša suvog vina sa 15 odsto alkohola u sebi ima 175 kalorija.
 
Neka slatka vina sa visokim procentom alkohola, poput porta ili zlatnožutog porta imaju visoku kalorijsku vrednost. Standardna čaša za port ima 103 kalorije.
 
Šećer u šampanjcu i penušavim vinima
 
U šampanjac i penušava vina se dodaju i šećer i alkohol, a ta dodata količina se naziva “doziranje” (francuski “le dosage”). Šećer i alkohol se dodaju tokom proizvodnog procesa. Doziranje ide od nule (“Brut Nature” ili “Brut zero”) do slatkog (“Doux”) - do 50 grama šećera po litru. Zakoni Šampanji propisuju da vina ne smeju imati preko 12,5 odsto alkohola, a vina van Šampanje imaju od 9 do 15 odsto alkohola.
 
Standardna čaša za šampanjac može sadržati od 124 kalorije (“Brut Zero”) do 175 (“Doux”).
 
Jednostavan način za određivanje kalorija:
 
veličina čaše (u gramima) x procenat alkohola x 7 = kalorijska vrednost alkohola
nivo šećera x zapremina čaše x 4 = kalorijska vrednost ugljenih hidrata
kalorijska vrednost alkohola + kalorijska vrednost ugljenih hidrata = ukupan broj kalorija u čaši
Ostavite komentar
Uspešno ste postavili komentar. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.
Uspešno ste obrisali recenziju.
Morate da se ulogujete da biste napisali komentar. Uloguj se
Ako nemate nalog, registrujte se ovde
Pošalji prijatelju
Popunjavanjem ove forme šaljete prijatelju na mail link do strane
Kalorije u vinu
captcha
Unesite kod sa slike
Uspešno ste poslali prijatelju mail. Hvala!
Došlo je do sistemske greške. Molimo Vas pokušajte ponovo.